PKOS (Polikistik Over Sendromu) ve Beslenme
Polikistik Over Sendromu (PKOS), kadınlarda yaygın olarak görülen hormonal bir bozukluktur. Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistin oluşmasıyla karakterizedir ve genellikle insülin direnci, düzensiz adet döngüleri, hiperandrojenizm (erkeklik hormonu fazlalığı) ve obezite ile ilişkilidir. PKOS, uzun vadede diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve infertilite gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle takip edilemsi ve ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır.
Gelelim PKOS için beslenmeye dair önerilere
- Öğün saatlerinin düzenli olmasına dikkat edin, 2-3 saat aralıklarla besin alımı kan şekeri seviyenizi dengede tutarak yeme ataklarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır
- Öğünlerinizin dengeli olmasına ve her ana öğünde doğru karbonhidrat ve yeterli protein olmasına özen gösterin, böylelikle hipoglisemi (düşük kan şekeri) ataklarını kontrole alabilirsiniz
- Karbonhidratları glisemik indeksi düşük olanlardan tercih etmeye çalışın örneğin beyaz un yerine tam tahıllı/ tam buğdaylı unlar
- Lif tüketimi artırmak için sebze, meyve, baklagillere yer verin
- Ispanak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, çilek, yaban mersini, çiğ kuruyemişler, zeytinyağ gibi antioksidandan zengin besinlere beslenme örüntünüzde yer açmaya çalışın.
- Doymuş yağ içeriği düşük besinler tercih edilmelidir, tam yağlı ürünlere dikkat edilmelidir.
- Yağlı balık, chia ve keten tohumu gibi omega 3 kaynaklarına yer verilmelidir
- Bunların yanında uyku düzeni ve fiziksel aktivite de ihmal edilmemelidir
- PKOS tedavisinde mutlaka bir hekim kontrolünde olmak üzere ekip çalışmasının önemi unutulmamalıdır (doktor, diyetisyen, psikolog)
Kaynaklar :
- Szczuko, M., Kikut, J., Szczuko, U., Szydłowska, I., Nawrocka-Rutkowska, J., Ziętek, M., Verbanac, D., & Saso, L. (2021). Nutrition Strategy and Life Style in Polycystic Ovary Syndrome-Narrative Review. Nutrients, 13(7), 2452.
- Gołąbek, K. D., & Regulska-Ilow, B. (2019). Dietary support in insulin resistance: An overview of current scientific reports. Advances in clinical and experimental medicine : official organ Wroclaw Medical University, 28(11), 1577–1585.
- Khani, B., Mardanian, F., & Fesharaki, S. J. (2017). Omega-3 supplementation effects on polycystic ovary syndrome symptoms and metabolic syndrome. Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 22, 64.
- Trop-Steinberg, S., Heifetz, E. M., Azar, Y., Kafka, I., Weintraub, A., & Gal, M. (2023). Omega-3 Intake Improves Clinical Pregnancy Rate in Polycystic Ovary Syndrome Patients: A Double-Blind, Randomized Study. The Israel Medical Association journal : IMAJ, 25(2), 131–136.